Ja, inte vilket recept som helst, utan ett ”hemligt” våffel-recept från Jaktslottets glansdagar. Under 25 år gräddades det väldigt många våfflor på Jaktslottet.
Från 1972 och fram till omkring 1997 drev Jaktslottet ett Café där det serverades våfflor. Bakom ett köksskåp hittade vi nyligen ett recept för just dessa våfflor!

Genvägar behöver inte vara senvägar! Klarar man inte av att göra våfflorna efter receptet,
så finns det några utmärkta paket med kakmix för våfflor att tillgå.
Foto: Eskil Malmberg.
Här är en avskrift på det ”hemliga” receptet – tyvärr något vikt, vattenskadat och flottigt:
Gräddvåfflor
3 dl vetemjöl
2-3 msk smör (otydlig text i ett veck)
1,5 dl vatten
4 dl (visp)grädde
och till våffeljärnet: 1 msk smör

Provgräddning av våfflor på Jaktslottet i maj 2019. Dessa befanns vara synnerligen välsmakande.
Foto: Hasse Kvint.
- Vispa samman mjölet, smöret och vattnet.
- Vispa grädden till skum och rör ner den försiktigt.
- Upphetta våffeljärnet långsamt på båda sidor.
- Smörj järnet och grädda våfflorna gulbruna på båda sidor.
- Tag upp våfflorna, men lägg dem inte på varandra.
- Putsa våfflorna och servera dem genast!
/emg
Läs även en artikel i SlottsNytt om tiden fram till 1997 när det ofta gräddades våfflor på Jaktslottet: SlottsNytt 2-2009